måndag 25 april 2011

Skivvärlden volym 1

Agnes Nitt, alias Perdita. En ung kvinna som först skymtas i Herrskap och Häxor. I Masker söker hon lyckan vid Operan och är en av huvudkaraktärerna. Senare efterträder hon Viväcka Vitlöök i Lankers trio av häxor.
Albert, eller Alberto Malich. En gång känd som Skivans störste trollkarl och grundare av Osynliga Universitetet, numera Dödens betjänt. Albert finns med i många böcker, men ägnas kanske mest uppmärksamhet i Mort.
Angua, eller Delphine Angua von Überwald är varulv, kvinna och medlem i Ankh-Morporks stadsvakt. Hon dyker först upp i En man på sin vakt, där hon efter hand utvecklar ett vänskapligt, men något komplicerat förhållande med Morot.
Bagaget, en koffert med hundratals små ben tillverkat av intelligent päronträ. Tillhörde först Tvåblomster i Magins färg som sedermera gav bort det till Rensvind. Bagaget är ganska vresigt och våldsamt, men har en fantastisk förmåga att följa sin ägare oavsett tid och rum och det är med i flera böcker.
Bibliotekarien, orangutang och överbibliotekarie på Osynliga Universitetets bibliotek. Bibliotekarien var ursprungligen en människa, men råkade ut för en magisk olycka i Magins färg och har sedan dess motsatt sig alla välmenade försök att förvandla honom tillbaka, eftersom han fann sin nya skepnad rätt fördelaktig och trivs med att få sin lön i bananer.
Binky, en stolt vit springare, Dödens trogna häst, och därför avsevärt mycket intelligentare än andra hästar. Förekommer tillsammans med sin herre i flera böcker och i några, bland annat i Levande Musik, även tillsammans med Susan